Télen is egészségesen – budapesti kisállat kisokos

Mit tehetünk a hideg ellen kisállataink védelmében?

Közelednek a hideg téli hónapok, és ilyenkor érdemes arra odafigyelni, hogy kedvenceinket is felkészítsük erre az papagajidőszakra. A kutyák és cicák egészségének megőrzéséhez nem csak táplálkozásukra, de mindennapi rutinjukra is megéri ügyelni, főleg akkor, ha kint röpködnek a mínuszok. A legyengült állapotban levő négylábúak fogékonyabban a meghűlésre, aminek akár súlyos következménye is lehet. Igaz ez kifejezetten az idős állatokra, de a nem megfelelően táplált kedvencek is kitettek a téli hónapokban a megbetegedés kockázatának. Nézzük, mely területek érdemelnek figyelmet annak érdekében, hogy kedvencünk a hidegben is energikus és főleg egészséges maradjon!

Sok kutya tölti mindennapjait a szabadban. Számukra mindenképpen gondoskodni kell a megfelelő házról. Ma már mindenféle extrával ellátott, fűthető kutyaház fajták is kaphatóak, de ha nem engedhetjük meg magunknak ezt a luxust, az még nem jelenti, hogy ne gondoskodnánk kedvencünkről maximálisan. A megfelelően bélelt, széltől óvott helyre tett kutyaház akár komoly mínuszok esetén is nagy segítség lehet a hideg elleni védelemben. Extrém hideg időjárás esetén természetesen nyugodtan beengedhetjük az állatot, de arra figyeljünk, hogy ne zárjuk ki hirtelen a hidegre, ennek ugyanis megfázás lehet a vége. Legjobb, ha a normálisnál hidegebb időjárás idejére a lakásban tölti az éjszakákat a kedvenc.

Amennyiben udvarra kijáró cicánk van, úgy a bársonytalpú számára is megéri gondoskodni egy kinti fekhelyről – kattints ide a legmelegebb budapesti macskaházakért. Ugyan a macskák néha kifejezetten szeretnek átfagyni és a hóban üldögélni, de ez csak addig bizonyul számukra kellemesnek, míg időnként megmelegedhetnek a lakásban. Akár a teraszra tett macskakosár vagy egy kibélelt doboz is jó szolgálatot tehet arra az időre, míg esetleg munkában vagyunk, és nem tudjuk beengedni a melegre a kis kedvencet.

kutyaA hidegben gyakran kell cserélni az állatok vizét, hiszen az egy idő után be fog fagyni. A mindennapi folyadékbevitelre akkor is szükségük van kedvenceinknek, ha a hőmérő higanyszála nulla fok környékén, vagy az alatt mozog. Hasonlóképp kiemelt figyelmet érdemes fordítani a négylábúak táplálására. Ajánlottak a magas hústartalommal bíró, kiváló minőséget képviselő tápok, amelyek értékes vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok. A kint tartott kutyáknak saját testük melegen tartásáról is gondoskodniuk kell, tehát nélkülözhetetlen, hogy többet adjunk nekik enni, mint egyébként. A nagy bundával rendelkezők esetében a fogyást és a hízást is nehezebben érzékeljük, tehát az állattal való foglalatoskodás rendkívül nagy jelentőséggel bír.

Lakásban tartott állatok helyzete Budapesten a téli hónapokban

Ha a bent tartott négylábúakat szeretnénk megóvni a séta idején a megfázástól, akkor érdemes a megfelelő ruhával ellátni őket. Ma már sokféle praktikusan kialakított darab közül válogathatunk, ám arra mindenképp ügyeljünk, hogy az állat jól érezze magát benne. A http://kutya.hu/ weboldalon nagyon jó tippeket olvashatunk saját, már nem használt ruhadarabjainkból egyszerűen kialakítható kisállat-melegítő ruhákról. A cél nem az, hogy bohócot csináljunk kedvencünkből, sokkal inkább egészségének védelme. Ha télen is ügyelünk arra, hogy négylábú társaink minden szempontból a megfelelő védelemben részesüljenek, akkor télről-télre egészségben velünk maradhatnak.