Hisztamin intolerancia kezelése – hogyan étkezzünk?

Az ételallergiákhoz hasonló tüneteket produkáló hisztamin intolerancia nagyon megkeserítheti életünket, ha nem kezeljük időben. A hisztamin egy szöveti hormon, melyet szervezetünk termel, de táplálék formájában is folyamatosan bejuttatjuk emésztőrendszerünkbe. Legfontosabb szerepe az immunrendszer védekezésében, a gyulladásos és allergiás reakciók enyhítésében van. Európában jelenleg a 40 év feletti nők körében történik az érzékenység megállapítása, de sajnos növekvő tendenciát mutat a fiatalok körében is. A hisztamin intolerancia kezelése azonban sokat javíthat az állapotodon, csak a megfelelő információk birtokába kell jutnod. Ebben segítségedre lehet egy jól felkészült dietetikus.

Mi az a hisztamin intolerancia?

Hisztamin intoleranciáról akkor beszélhetünk, ha a testünk által termelt, illetve a táplálkozással bevitt hisztamint a szervezetünk nem képes lebontani, így hisztaminszintünk megemelkedik, mely kellemetlen tüneteket okoz. A tünetek a következőek lehetnek: kiütés, viszketés, fejfájás, hasmenés, hányinger, puffadás, hasi görcsök, szívpanaszok, tüsszögés, hajhullás, vérnyomás ingadozások, menstruációs gondok.Hisztamin intolerancia kezelése

Mi okozza a betegséget?

A betegség okai többrétűek lehetnek: például hisztamindús, helytelen étrend, veleszületett zavar, gyógyszerek mellékhatása, akkut és krónikus bélbetegség, vagy antibiotikum kúra utáni bélflóra zavar. Ugyanis az antibiotikumok kiirtják a bélflórát és ezzel a benne található jó baktériumokat is elpusztítják. (Ezt megelőzhetjük, ha az antibiotikum szedése alatt erős probiotikumos kezeléssel támogatjuk bélrendszerünket.) Ennek következtében a rossz baktériumok elszaporodnak, felborul a bélflóra egészséges állapota, mely lehetővé teszi, hogy az elfogyasztott táplálék félig emésztetlenül kerüljön a vérünkbe. Ez allergiás reakciókat, nagy hisztaminfelszabadulást, magas hisztaminszintet és a fent említett tüneteket okozhatja.

Hisztamin intolerancia kezelése

Szerencsére a modern orvostudománynak köszönhetően a gyanújeleket követően egy egyszerű vérvizsgálattal diagnosztizálható a probléma. Ha ez megtörtént, akkor a legfontosabb kezelés a hisztamin szegény diéta tartása. Ez összetett kialakítást igényel, melyhez érdemes egy dietetikus szakembert felkeresni, aki személyre szabott étrenddel segítheti gyógyulásunkat. A diéta lényege, a magas hisztamintartalmú ételek, valamint a hisztamin képzését fokozó, illetve annak a lebontását gátló élelmiszerek elhagyása és helyettesítése.

Ízelítő lista, azokról az élelmiszerekről, melyek gondot okozhatnak a hisztaminózisos betegeknél:

 • sokáig érlelt sajtok
 • füstölt, pácolt, szárított húsok (pl. sonka, kolbászok, halak és tenger gyümölcsei…)
 • ananász, alma, banán, eper, kivi, narancs
 • savanyú káposzta, spenót, sárgarépa, paradicsom, tök, chili
 • pezsgő, likőrök, vörös bor, pezsgőborok
 • fekete tea
 • kakaó, rágcsálni valók
 • borecet, mustár, torma
 • nugát, csokifélék, bonbonok
 • élesztő és az azzal készült termékek
 • alkohol

A fenti felsorolásból látszik, hogy elsősorban a feldolgozott élelmiszerek okoznak gondot. Az alapanyagok kezelésére tehát nagyon kell figyelni (gyors szállítás, azonnali hűtés vagy feldolgozás). Érdemes tehát törekedni a minél frissebb és a lehető legkevésbé feldolgozott élelmiszerek vásárlására és fogyasztására törekedni. Ezek beszerzési helyében és elkészítésében is nagy segítséget adhat egy lelkiismeretes dietetikus.

Ha a megfelelő diéta tartása mellett 2-3 hónap után sem múlnak a páciens tünetei, akkor érdemes további vizsgálatoknak alávetni magunkat, mert sajnos a bélfal rossz állapota miatt akár több más problémával (például más intoleranciákkal, allergiákkal, érzékenységekkel) is együtt járhat ez a zavar. Ilyenkor a jó táplálkozási szakember diétás napló vezetését ajánlja, mely segíthet a problémák pontos megfigyelésében.

Létezik hisztamin gyógyszer?

Ideiglenesen ható gyógyszeres kezelés is létezik, melyet étkezés előtt egy kis idővel kell bevenni. Ez segíti az adott étel emésztését. Ez azonban csak a tünetek enyhítésére, esetleg elkerülésére szolgál, a problémát nem gyógyítja, így rendszeres szedése nem ajánlott!

A hisztamin intolerancia kezelése további módszerekkel: fokozott diéta, bélnyálkahártya regeneráció, béltisztítás (például böjttel), a máj megerősítése, magas dózisú vitaminszedés (elsősorban C és B6 vitaminok), lúgosítás, DAO-enzim pótlása. Ezek együttes alkalmazása komplexen segítheti a problémák minimalizálást. Dietetikusunk segítségével a fenti kezelések könnyen, otthoni körülmények között is tarthatóak, hogy életünk és táplálkozásunk minél kevesebb panasszal, kellemetlenséggel járjon és hisztamin intolerancia esetén is minél teljesebb életet élhessünk.

Forrás:

Modern Dietetika – Dietetikus Tanácsadás
Budapest, József Attila utca 24. III. emelet, 1051
(30) 183 2323